Hoppa till huvudinnehåll

samhälle

Blogginlägg om samhällsfrågor.

Ljuset skall segra - bygg din egen glödlampa

I åratal har dumhetens kamp mot våra ögon pågått. Man förbjuder glödlampor, och då först och främst matta glödlampor. Även matta halogenlampor är förbjudna. Detta motiveras med någon slags miljöargument - har ännu inte förstått hur en matt lampa kan dra mer energi än en klar. Nej det viktiga verkar vara att man ska ha klara lampor med skarpt ljus så att man förstör ögonen (för att inte tala om de kvicksilverfyllda lysrörslampornas gräsliga ljus - men det är ju inte ett seriöst alternativ). Men nu har jag lösningen!

Kategori

Facebook - det asociala nätverket

Än så länge håller facebooktrenden även om fler och fler överger gemenskapen. Det som mest håller på att ta kol på Facebook är otroligt nog Facebooks egna vanskötsel av sitt system. Jag kan inte säga att det egentligen var särskilt bra från början - men de få saker som gjorde detta sociala nätverk lockande har avvecklats. Dessutom håller Facebook på med att avlägsna basen för sina egna intäkter, något som kommer att märkas i deras intäkter inom ett år eller så. Facebooks affärsidé bygger på att kunna skicka riktad reklam mot specifika målgrupper och att kunna plocka fram data om åsikter och intressen utifrån demografi och andra personlighetsuppgifter. Vad skulle det innebära om folk inte matade in dessa uppgifter - eller om de rent av uppgav fel uppgifter? Hur värdefullt blir nätverket om folk inte gillar det de "gillar" eller om de inte har de värderingar de uppget?
Kategori

Facebook - lokalisera nödutgångarna

Flera har slutat använda Facebook och i dagsläget så börjar de flesta söka efter exit-skyltarna. Jag skrev tidigare om Facebooks förestående död så det kanske är rimligt att fortsätta bevakningen av ämnet. Även om Facebook ännu är dominerande och viktigt och de så kallade konkurrenterna snarast känns som skämt så märks det att folk är leda vid eländet - färre orkar uppdatera sin status, färre läser vad andra skriver och den tid folk tillbringar med Facebook minskar.

Kategori

Databranchen är den mest konservativa

Det är intressant när man ser på de förändringar som sker i dag med informationssamhället som något konkret och vardagligt. Det är som en vind som sveper genom allas liv och tvingar oss att se över våra liv. Man kan tycka vad man vill om det - men det påverkar oss. Man kan tycka att saker är av ondo eller godo - men i vart fall så är de faktum. I detta sammanhang så blir förståelsen av informationsflöden något centralt och man kunde tänka sig att databranchen borde ha koll på det, men tvärt om.
Kategori

Facebooks nedgång och fall

Nu går det troll i Facebook-konceptet. Jag har på sistone sett en massa trams om att man ska använda Facebook för nätverksbygge - för marknadsföring. Som om någon skulle använda sitt födelsedagskalas för marknadsföring. Ack, så patetiskt. Problemet är ju att det är många drivna människor där ute som behöver komma ut i det nya samhället. Men det verkar vara lite svårt att skilja på moderna medier och sociala medier. Moderna medier är en nödvändighet för företag - sociala medier är ett skojigt begrepp för bondfångare.
Kategori

Dags för en ny Ni-reform?

Det är över fyrtio år sedan du-reformen, och jag trodde inte att jag skulle föreslå att upphäva den men vi är med om en social förändring som Bo Rexed aldrig räknat med. I dagsläget har vi en mängd kommersiella aktörer som tränger in i människors privatliv och förstör vardagen genom att låtsas vara personliga. Försäljare och reklam som försöker förvirra oss att blanda ihop dem med våra nära och kära. I detta läge så ser jag faktiskt en ny ni-reform som ett alternativ.
Kategori

Den stora trollningen av Facebook Julen 2009

Under den senaste månaden har jag hållit ögonen på ett stort trollningsprojekt riktade mot internetsiten Facebook. En grupp på runt ett tjugotal personer samlade på forumet Flashback har startat grupper som lockat medlemmar för att sendan byta rubrik på gruppen och reta upp medlemmarna. I media har det kallats "Gruppkapning" - men det rör sig om ett byte av namn på en grupp man själv "äger".
Kategori

Dagens Nyheter - klass mot klass

[inline:IMG_0245.jpg] Såg en ung kille vid Slussen som stog och delade ut flygblad och sålde tidningar. En idealist av något slag tänker jag. Jag kommer ihåg hur man på sjutio eller åttiotalet kunde råka ut för de som sålde Proletären, Norskensflamman eller Brand. Ibland gjorde även frireligiösa på detta vis. Under åttiotalet kom även solidaritets- och miljörörelser att använda denna metod. Senare tid har det varit ett sätt att visa på hemlösas situation.
Kategori
Prenumerera på samhälle

Kursbanner

ARKIV - Denna del av webbplatsen uppdateras inte.