Hoppa till huvudinnehåll

krimtänk

Blogginlägg om sådant vi inte skall tänka på.

Uppgradering till döds

Man talar om att det går snabbare och snabbare. En sak som verkligen går snabbare hela tiden är uppdateringen av programvaror och operativsystem. Detta är ologiskt eftersom normalt så ska uppdateringsfrekvensen minska med tiden - inte tvärt om.

Kategori

Filterbubblan, Likhetsdogmen och Prinsessan på Ärten

Jag börjar bli mer och mer frustrerad över de filterbubblor som hindrar mig från att komma åt det jag villa ha. Man får numera slänga bort cookies, blockera skript och köra datatrafiken genom anonymitetstjänster bara för att kunna söka efter någon bok eller någon vetenskaplig statestik. Google blokerar de vettiga sökningarna eftersom det är ämnen Google fått för sig att jag inte gillar. Jag måste klicka mig runt i privata loggar på Facebook för att Facebook inte tror att jag vill veta vad vissa personer sysslar med. Eli Pariser har skrivit boken "The Filter Bubble" och har alltså givit oss det grundläggande begreppet Filterbubbla. För ett par år sedan var de sociala filtren något som var minimalt - i dag ligger de över större delen av de interaktiva tjänsterna på webben.
Kategori

Dekategoriseringen av samtiden

Informationssamhället kom och tekniken gav oss redskap som vi kan använda för att lättare hitta det vi behöver. Vi kan. Men vi väljer att använda det för att göra det svårare, eller för att vara korrekt, de som bygger upp samhällets strukturer väljer det. Var och en skulle nog föredra att hitta de man letar efter. Detta grundar sig i det att jag som vanligt jagat runt efter saker i butiker, och då järnhandeln inte längre säljer skruvar och bensinmacken inte längre säljer biltillbehör hamnat på Lidl. Jag har tidigare skrivit om de så kallade taggmolnen, denna text anknyter till det ämnet.
Kategori

Att skjuta den som säger att kejsaren är naken

Det är otroligt hur mycket som kan stöta människor, ja det finns en kultur som går ut på att man lismande ska hålla med andra, om än det innebär att man ljuger. Jag personligen uppskattar ärlighet och tydlighet, och tänker att det är vad man bör eftersträva. Men det finns idag en trend att ärlighet och tydlighet är skrämmande, ja rent av förkastligt. Den som säger sanningen är en hemsk person, som att det var hans fel att sanningen är som den är.
Kategori

Taggmolnen - den nya tidens hjärntvätt

Har ni sett dem? Taggmolnen. Taggmoln är det nya sättet att hitta på webben, att välja artiklar, kategorier av hemsidor eller blogginlägg. De blir vanligare och vanligare. De började i bloggvärlden men går nu över till nyhetsvärlden och sökmotorerna. Det är till exempel ämnesord som visas i en stor soppa av stora och små ord, eller med orden i storleksordning. Storleken på orden visar hur "intressanta" de är. Stora ord är "intressanta", små ord "ointressanta" och de ord som inte ens får vara med är så dåliga att man inte ens ska läsa dem.
Kategori

Slavar under strukturen

Säg hur din katalog är sorterad - och jag berättar vem du är. Taxonomi är vetenskapen om hur man kategoriserar och sorterar. Det intressanta är hur kategoriseringen styr vårt sätt att tänka. Aristoteles var den klassiske taxonomen - han delade in levande från dött och levande delades in i växter och djur och så vidare. Den taxonomi vi varit vanast har varit den klassiska kunskapens, där vi skiljer mellan naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora. Men nu har detta ändrats.
Kategori
Prenumerera på krimtänk

Kursbanner

ARKIV - Denna del av webbplatsen uppdateras inte.