Hoppa till huvudinnehåll

debatt

Blogginlägg om debattfrågor.

Molnet, makten och naiviteten

Igår presenterade Steve Jobs sin nya vision - nämligen Molnet. Normalt brukar Jobs vara visionär och ta ledningen i utvecklingen, men nu hoppar han på ett trendtåg precis som alla andra. Molnet - idén att låta datan lagras centralt av några få megakorporationer är inte bara en dålig idé, den är inte ens ny. Att Apples tidigare molntjänst Mobile-me har varit en totaltflopp även bland macfanatiker tycker jag borde visa på något.

Kategori

Anonymiteten på nätet

Hörde en intressant diskussion i P1. Man diskuterade troll, det vill folk som skriver elaka kommentarer bara för att de inte har något liv. Då nu de flesta som har en blogg har det för att de inte har ett liv så undrar jag vad som är problemet. Det finns bra och seriösa bloggar - men de är i minoritet. Då och då finns en intressant debatt. Men många bloggare och kommentatorer lider av en anonymitetssjuka. De skriver inte vad de heter - de skriver nått slags alias. Som om någon överhuvudtaget bryr sig om något som sägs utan avsändare.
Kategori

Det heter inte varg!

Vargjakten är ett aktuellt ämne som man inte låta bli att skriva om. Mest för de som debatterar verkar vara totalt förvirrade. För det första så heter djuret i fråga ulv - inte varg. Varg är ett noanamn för ulven. "Varg" betyder våldsverkare eller missgärningsman. Det borde ju vara ett ord som kvällstidningarna skulle tycka om, men istället används det bara på ulvar. Det är ett direkt förtal - sällan är vargar ulvar, många är de vanliga vargarna - på två ben.
Kategori

Grisar behandlas som svin

Då flyter skiten upp till ytan igen. Ekot publicerar uppgifter som Djurrättsalliansen samlat in om svensk svinuppfödning. Det så kallade avslöjandet handlar om grisar som behandlas oerhört illa hos en mängd svinuppfödare, bland annat på Blackstaby som ägs av Lars Hultström, VD på Swedish Meat. Alla är upprörda - och det vore ju rimligt - om detta var en nyhet.
Kategori

Bravo Mohamed Omar

Nu har den harmlöse muslimen börjat ta ställning - då åker han ut. Mohamed Omar, en enligt min smak mindre begåvad poet som länge varit en av kultursveriges alibi. Man behöver "snälla" muslimer, duktiga invandrare som visar hur bra vi svenskar är. Därför får han representera en minoritet för vilka han knappas har kunnat ses som representativ för - tills nu.
Kategori

Rondellhundens mördare - Lars Vilks - åter i farten

Mannen som dödade rondellhundarna är åter igen i farten - Lars Vilks. Ni kommer ihåg de skojiga hundar folk gjorde själva och ställde ut i Sveriges rondeller. Lars Vilks kunde antagligen inte stå ut med att icke-konstnärrer gjorde något eller så ville han bara få pengar och berömmelse på andras bekostnad. Han ritade alltså en rondellhund som föreställde Muhammed och viftade med denna i media tills det dök upp någon muslim som blev sur på honom. Sedan slutade folk göra rondellhundar - vem vill förknippas med Lars Vilks?
Kategori

När normlösheten är normen

Ingen vågar längre förkastar omoral eller berömma dygd. Det är på något sätt fult att ta tydligt ställning till saker. Att säga att vissa handlingar är bra och vissa är dåliga är fult - nej man ska vara tolerant mot allt. Allt ska bedömas från fall till fall - man ska se till hur folk tycker och känner och låta alla röster komma till tals - alltså även de röster som är fel. Det finns inga normer - allt som liknar värderingar skall förkastas och fördömas. Vi lever i anomins tidsålder - normlöshetens tidsålder.
Kategori

Planerad fördumning av radio och tv.

SVT och SR vill nå ung publik genom dummare utbud. Det finns mycket kritiskt att säga om "public service" - men nu jobbar de på att bli ännu sämre. För att nå de som inte väljer "public service"-kanalerna så vill man kopiera de kommersiella kanalernas skval. Istället för att bredda de intelligenta och kritiska samhällsprogrammen så att fler ämnen bjuds så ska det bli mer likriktning. Nu har jag ju ingen TV - men jag lyssnar desto mer på radio.
Kategori

Sätta hårt mot hårt

Fick en fråga över mailen - varför jag är så hård när jag debatterar. Har lite svårt att se det som ett problem - debatt handlar ju om att vrida och vända på uppfattningar - att bryta ståndpunkter mot varandra. Men jag tänkte försöka ge ett lite mer uttömmande svar - så jag gör det här.
Kategori
Prenumerera på debatt

Kursbanner

ARKIV - Denna del av webbplatsen uppdateras inte.