Hoppa till huvudinnehåll

krig och fred

Blogginlägg om krig och fred.

En demokratisk sandstorm i arabvärlden

Nu förändras arabvärlden. Tunisien först, nu faller regimen i Egypten och vi väntar på att en av världens hårdaste diktaturer - Saudiarabien. Hur fort går det? Vilket genomslag har det? Ingen kan säga vad som kommer att växa ur detta - någon form av demokrati som inte kommer att se ut som västerländska demokratier. Indien är världens största demokrati - tack och lov ser den inte ut som västerländska demokratier. Tillgången till den yttrandefrihet som man kan vinna med hjälp av internet har get människor makt att förändra sin livssituation - och de gör det. Detta frukar makten - från FRA och EUs datalagringsdirektiv till Kinas digitala mur. Moderna medier ger rykten och rörelser en väldig kraft och nu skälver världen. Själva grunden för världsordningen skakar och vi går in i en ny era. Kriget mot terrorism är över.
Kategori

Wikileaks och informationsterrorismen

Det som sker kring Wikileaks och dess uppträdande i världspolitiken verkar vara något som få av debattörerna och mediavetarna verkar begripa. Allt verkar overkligt, nästan farsartat - men egentligen är det ganska begripligt bara man vet vad Wikileaks är och inom vilken kultur/ideologi den hör hemma. Det som ställer till det är att man försöker sortera in företeelsen som journalism eller vanlig debatt. Själva vill de hävda sig värna demokrati - men om det är demokrati att bryta mot lagar i demokratiska stater kan man undra vad är demokrati. USA vill klassificera verksamheten som terrorism - men är det någon som fortfarande kan använda ordet terrorist utan att mena "någon jag inte gillar"?
Kategori

Detta är skamligt

Tidigt i morse bordade Israel konvojen "Ship to Gaza" och dödade åtminstonde ett tiotal och skadade många fler. Jag brukar inte skriva i politiska ämnen, men detta är ett brott mot internationell rätt. Mord är mord.
Kategori

Obama - det här är ju bara löjligt

Nobels fredspris är ju inte det mest seriösa priset man kan tänka sig. Sydafrikanske P W Botha har fått det, Yasir Arafat och Henry Kissinger. Att då USAs president Barack Obama får det är det kanske inte så konstigt. Enligt norska nobelkommitén så ska tydligen ledare för krigförande länder och terror regimer få fredspriset. Men det känns ju inte som att det är ett pris mot krig - utan mot fred.
Kategori

Ge mig min gasmask!

Det finns gasmasker åt alla Svenskar. Ifall det skulle komma hemsk giftig gas så har räddningsverket ett stort lager med skyddsmasker. När nu regeringen bestämt att allt i världen är bra och att man inte får anfalla Sverige så skall räddningsverket förstöra maskerna. Giftiga gaser finns ju inte längre, eller hur? Nu har jag för mig att mängden giftiga gaser och biologiska smittrisker inte minskar - varje år hittar man på mer elände.
Kategori

Asatron har stilla somnat in

Att prata om hedendom utan att ha med sig bördan från nyandligheten och asatron är en fantastisk upplevelse. Jag insåg det när jag pratade med en kvinna på bokmässan som förstod vad jag menade, som kunde referera till den hedniska. Det händer allt mer ofta att vi kan tala med folk utan att slippa associeras med nyandlighet, något har hänt. Man tänker inte på det, men numera kan man ägna sig åt vettiga saker, utan att ständigt behöva försvara Den Nordiska Seden mot nyandliga angrepp.
Kategori

Bäva Europa - Kosovo är bara början

Nu har det hänt, en region har på eget bevåg, utan något som helst lagligt stöd, blivit självständigt. Sådant har hänt förr, visst, Mossebacke monarki och helikopterplattformen Sealand - men ingen bryr sig om någon utropar sin egen republik. Men nu har det hänt, EU funderar på att erkänna den nya staten. Nu är det bara en tidsfråga innan andra länder börjar erkänna Baskien, Flandern och Bretagne som självständiga stater (nej, det lär nog inte vara EU, men Ryssland ställer nog upp).
Kategori

Asatroende åter på krigsstigen

Fick en inbjudan till Sveriges Asatrosamfund - något som först såg ut som ett desperat värvningsförsök men som sedan visade sig vara en ignorant förolämpning. Nyhedendomen har gått tillbaka de senaste åren, så detta kom som en överraskning. Brukar inte kommentera mail här, men då detta var oadresserat och verkar ha skickats till flera oskyldiga personer så är det lika bra att svara i offentlig debatt. Utskicket har Aldo Gartz - känd under alias "asper" - som avsändare. Jag känner Aldo sedan länge, och jag tror inte att Asatrosamfundet står bakom detta respektlösa utspel.
Kategori

Militanta hedningar?

Jag hittade en intressant blogg. HRA - vad står det för? Hedniska Republikanska Armén? Ingen aning - vet inte hur jag ska förhålla mig. Jo, dom är förvisso vänster radikaler - men deras åsikter är ju i grunden sunda. Man behöver ju inte ställa upp på allt folk säger, och det är ju stimulerande med lite intelligenta resonemang även i bloggvärlden. Ja, jag vet inte. Men även om jag har lite svårt för krigsretorik så är bättre än att tiga med sanningen - så långt kan jag sträcka mig.
Kategori
Prenumerera på krig och fred

Kursbanner

ARKIV - Denna del av webbplatsen uppdateras inte.