Hoppa till huvudinnehåll

Kärlekens bok

Kärlek - Kärlekens bok

Kärlek

Kärlek väcker frågor hos alla. Att älska är inte enkelt, kärlek är svårt. Håller du någon kär? Vem är din hjärtans käraste vän? Hur skiljer man kärlek från vänskap. Hur ska man förstå den känsla som ropar ut hjärtat? Hör nu Frejas röst när hon talar om konsten att älska. Kärlek är ämnet i Keeron Ögrens bok - "Kärlekens bok" - och här finner vi några svar på alla frågor om kärlek. Keeron debuterade 2005 med boken På jordfast grund - tankar ur hednisk folktro. Nu i denna bok möter vi en vision om kärlek, om livets filosofi ur nordiska sägners dimmor. Detta är en dikt om kärlek, en historia om kärlek och om hur kärlekens gudar låter uppenbara kärleken för de älskande.

Högt där på åsen står Freja, kärlekens gudinna, och talar om kärlekens väsen. Hon vandrar genom lundarna och skogarna och röjer hemligheter om kärleken. Hon talar om kärlek, hur man älskar, hur det är om någon älskar dig. Hon leder på kärlekens väg genom livet. Där vandrar även hennes bror, Frej, världens herre. Tillsammans svarar de på svåra frågor om kärlek och visar vägen genom kärlekens marker. Bokens dikt belyser frågor om kärlek utifrån hednisk tro, levande folklig sed, traditionella sägner.

"-Kärlek är att tillåta sig att behöva någon annan och att acceptera att någon annan behöver dig."

Kärlek är det största i livet, kärlek ger mening åt det vi gör varje dag. Människans verk vore inget den förutan, ty det är det vi gör av kärlek som är vackert. Men vi glömmer så lätt hur viktig kärleken är. Livet självt alstras med kärlek - fruktbarhet i alla dess former: Människans skaparkraft har sin rot kärlek och längtan efter livet. Pulsen och andetagen som gör att vi känner att vi lever är kärlek, och kärleken är den sanning vi inte kan förneka. Kärleken leder till barn och barnen är framtiden. Livets skönhet heter kärlek. Vi vill älska. Ty kärlek är något vi inte styr över men som vi ändå måste leva med. Så frågan är om vi skall lyssna på kärlekens gudar och lära kärlekens mysterium eller alltid frukta vår kärlek.

Samtal om kärlek och livet

Kärlekens bok är en lärodikt och ett samtal med kärlekens gudar - Frej fruktbarhetens gud och Freja kärlekens gudinna. Nordisk mytologi? En fornnordisk gudasaga? Nej - de nordiska gudarna lever ju vidare i hednisk folktro. Kärlek finns i alla tider - tidlös är den - och kärlekens gudar leva även de. Frågor om kärlek är livets stora frågor. Kärlek är en ändlös resa - så blir också en bok om kärlek. Det är en berättelse där det viktiga är dialogen med makterna som klingar likt dikter och personliga råd. En lärobok i kärlek, i konsten att älska. Den manar till eftertanke, hopp och mod. Detta är en resa genom kärlekens mysterium med motiv och värden ur nordisk sed.

Boken är en dialog och är skriven på lyrisk prosa, indelad i 30 kapitel. Genom en nyskapande litterär form kombineras prosa med lyrik, fiktion med essä. I denna bok får metaforen en ny renässans samtidigt som känslor skildras starkt och personligt. Keerons berättarteknik är samtidigt rotat i en tradition som att den skapar nya former. Språket återkallar gamla utryck och bildar samtidigt nya ord. Bokens motiv och syn på kärlek kommer ur den hedniska folktron - den nordiska naturreligionen. Här är kärlek något jordnära ty det handlar om en djupdykning i allmänmänskliga frågor kring kärleksrelationer. Vi är i denna bok på en plats bortom tid och rum, bland mytologi och saga. Kärlekens bok är innehåller resonemang och levnadsråd om kärlek för var och en och den syftar till att ge insikt och förståelse av den viktigaste frågan: "Hur ska vi älska varandra?"

Ett litet utdrag...

Ur "Kärlekens bok" Så gick gudinnan vid min sida hon som jag trott var fjärran. Hon rörde sig så lätt över skaren som våra frostiga andedräkter som ingen kan fånga. Hon sade: - Tro inte litet om din älskade. Tro inte att det som kan missförstås alltid missförstås, att det som kan fördärvas alltid fördärvas. Tro på hennes kraft och hennes förmåga om du verkligen älskar henne. Kärleken bor i blicken på varandra, tron på varandra. Tro stort om din älskade, henne anförtror du ditt hjärta och ditt liv, därför, tro att hon kan bära det.

 

Läs mer om författaren här.

Upplaga: 1 Utgivet: 2007-05-04 Format: 135mm x 216mm x 30mm Sidantal: 333 Ca pris i butik: 250 kr ISBN: 978-91-975843-1-9

Köp boken Boken går att köpa i din lokala bokhandel, du kan även köpa den på nätet, här är direktlänkar till internetboklådor: Adlibris Bokextra Bokia Bokus Ord och bok Hednabutiken
Saknas någon butik? Kontakta oss så ordnar vi det.