Hoppa till huvudinnehåll

kremlologi

Blogginlägg om att förstå det media döljer.

Illusionen om interaktivitet

Man talar ofta om interaktiva medier i samma andetag som nya medier. Ofta så nämns användarskapat innehåll som den nya tidens melodi. Som om det fanns en kreativ skara som bara väntar på att bidra till kulturen och kunskapen, men allt är en illusion. Läsare läser och de som publicerar publicerar. Sen finns några som publicerar sig anonymt och låtsas vara "allmänheten".
Kategori

Wikipedia - Okunnighet är styrka

Efter Climategate när forskarna fuskade med sanningen genom att ändra på Wikipedia och då man i åratal vet att brittiska underrättelsetjänsten använder Wikipedia för att dölja sina misstag så kunde man tycka att förtroendet skulle ha gett upp. Att människor fortfarande vill sätta något värde till en sådan propagandamaskin när vi vet att det finns konsulter som arbetar med att föra ut budskap på wikipedia är obegripligt. För att förstå detta måste vi komma ihåg att hjärntvätten pågått under ett tiotal år. Man vänjer sig vid att andra säger åt en vad man ska tro - om vi inte hade Wikipedia att tro på, vad skulle finnas då? I år är det 60 år sedan George Orwell dog. Att det inte skulle behövas någon Storebror utan att det räcker att tro på det gemensamma projektet hade nog inte ens han kunnat förutsäga. "Alla kan redigera" är som ni vet nyspråk för "Vi kan redigera" - men det är ju så att "alla djur är lika, men några är mer lika än andra". Ordet "alla" finns för övrigt inte med på Wikipedia - så betydelsen är tydlig. "Alla" = makten.

Kategori

Hednisk påsk

De ringde från radion idag och undrade vad vi hedningar gör till påsk. Att påsk är en kristen högtid (och judisk, ja) gör ju sitt. Han jag pratade med insåg ganska snart att påsken helt enkelt inte har en direkt motsvarighet i hedendomen. Visst, vi har flera vårhögtider, och visst, några element så som traditionen att ta in ris har man i påsktraditionen tagit in från hedniska traditioner. Men det är i sig ganska intressant att påsken inte kan motiveras ur ett hedniskt perspektiv. Egentligen inte så konstigt för en högtid vars tidpunkt egentligen bestäms av påven.
Kategori

Melodifestivalen Tingeling - jag förstår inte - jag bryr mig inte

Jag brukar ju numera beskyllas för att ha konspirationsteorier när jag påstår att media är enahanda och vinklat. Det må ju var och än tro vad de vill om - man kan ju tycka att kvällstidningar och cnn verkligen har något nytt att komma med och inte är vinklade - eller så kan man tro på alla andra människor - det är ju ett fritt val. Jag kallas hellre konspirationsteoretiker än idiot. Men jag tänker i varje fall ta upp ett aktuellt exempel - nämligen det ryska skandalnumret på melodifestivalen - något som kallas "Tingeling".
Kategori

Journalister surfar hellre än jobbar

Webben är numera det som bevakas. Att någon gör en hemsida är en nyhet - snacka om nonsen. Massmedia tycks förvandlat till ett dårhus. Internet är inte verkligheten, det är ett medium - det är ytterligare en kanal. Visst, oseriösa journalister skriver om vad som händer i dockysåpor, men även "seriösa" media rapporterar om webbnonsens. Att ett omotiverat påstående på Åsa Hagerstedts blogg om att Lasse Berghagen hade köpt en porrtidning förvandlas till en riksnyhet av kvällstidningarna är ju bara löjligt.
Kategori

Tystnadens röster

Denna tids kännemärke är att man enbart tror på mediasorlet. Det finns fortfarande föreningsmöten, offentliga evenemang, folk som sitter och pratar över en kopp kaffe - om än att det har blivit lite mindre. Men det stora problemet är att folk inte tror på det. Det enda man tror på är media surret - det vinklade mediasurret. Media har som bekant en retorik som går ut på att man tiger bort alla avikande agendor. Alltså - utgår man från media så får man bara en syn på saken.
Kategori

Anders Fogh Rasmussen vill legalisera pedofili i Danmark

I yttrandefrihetens namn för jag nu fram skamliga påståenden om Danmarks stadsminister Anders Fogh Rasmussen och den danska staten. I Jyllandsposten har man på sista tiden, vid sidan om hets mot judar och muslimer även fört fram ideer om en friare syn på sexualbrott och vad som skall ses som ett utryck för personlig frihet. Dessa tankar har fått fäste i Danmarks befolkning och får även genomslag i politiken. Inte för att jag läst tidningen, eller har någon information överhuvudtaget, men jag gissar.
Kategori

Kremlologi

I dag finns det mer massmedium än någonsin, dessas primära syssla verkar vara att producera en suggestiv matta av nonsens och lättbegripligt trams. Problemet blir nu att få reda på vad som verkligen händer. Vi har en situation som liknar kallakriget då man letade efter tecken som tydde på vad som egentligen hände i Kreml när den Sovjetiska informationsbyrån bara presenterade lögner, om de nu presenterade något alls.
Kategori

Privatisera SIDA

En liten notis hos ekot om att en fyrtio miljoners satsning av SIDA i Zambia har misslyckats. Företaget som tog över har bara sugit ut järnvägsnätet (varifrån känner vi igen det?). Detta var en tråkig notis - men... Återigen får man läsa nyheterna mellan raderna...

Hur kan det hända sig att massmedia förmedlar de verkliga nyheterna med samma tydlighet som Sovjetiska Pravda?

Kategori

Det bissarra blir nyheten - verkligheten tystas ned

Jag har under flera år varit aktiv inom den hedniska rörelsen och jag blir ständigt lika förvånad över den diskriminering som existerar. Det handlar om en munkavel mentalitet - man vägrar släppa fram allt som handlar om folktro i det offentliga rummet. Ibland har man trott att vi sysslat med new age/nyandlighet - och då har vi fått komma fram - med en snedvinkling. Men så fort det visat sig att det inte handlade om det så har man tvärbromsat och tystat ned allting.
Kategori
Prenumerera på kremlologi

Kursbanner

ARKIV - Denna del av webbplatsen uppdateras inte.